Wat is een essentiële olie eigenlijk?

Wat is een essentiële olie eigenlijk?

Een essentiële olie of eigenlijk etherische olie in het Nederlands is een natuurlijke vluchtige aromatische stof die in de natuur wordt aangetroffen. Je vind de olie in de zaadjes, stam, wortels, bloemen, blaadjes en andere delen van planten.
Waarom maken planten essentiële oliën aan?De olie beschermt de planten tegen extreme temperaturen zoals kou en hitte, maar ook tegen, schimmels, insecten en bacteriën. En ze bieden weerstand tegen microbiële aanvallen
De olie trekt ook insecten zoals bijen en vlinders aan en helpt de plant te overleven in periodes van droogte.

We leven in een wereld met chemische geneesmiddelen waar de kosten voor de gezondheidszorg kunstmatig hoog zijn en met miljoenen mensen die terug naar de natuur gaan in de hoop op verlichting voor hun alledaagse gezondheidsproblemen. Hoewel planten al millennia worden gebruikt in de strijd tegen ziekten en om pijn te verlichten is het nu pas dat sommigen opnieuw ontdekken hoe pure, natuurlijke essentiële oliën verbazend goed werken voor onze gezondheid.
Je hebt vast wel eens door een bos gelopen en de heerlijke geur van dennenbomen geroken of werd je betoverd door de zoete geur van een roos of de frisse geur van een vers gesneden citroen. Op die manier heb je de geweldige voordelen van aromatische essentiële oliën al rechtstreeks uit de natuur ervaren.

Hoe halen we essentiële oliën uit planten?

Essentiële oliën worden op twee manieren uit de plant gedestilleerd; door middel van  stoom-destillatie en door koude persing.

Stoom-destillatie is de meest gebruikte methode om essentiële olie te winnen. Bij deze methode wordt plantmateriaal in een extractiekamer geplaatst en vervolgens wordt er stoom vrijgelaten aan de onderkant van de extractiekamer waar het plantmateriaal zich bevind. Als de stoom zich door het plantmateriaal beweegt, stijgen zowel de stoom als de essentiële oliën op omdat essentiële oliën vluchtig zijn. De stoom en essentiële oliën worden naar een andere kamer geleid om af te koelen. Aangezien essentiële oliën hydrofoob zijn, stijgen ze naar de bovenkant van de kamer als het olie/stoommengsel afkoelt, terwijl het water op de bodem blijft liggen. Het is dan gemakkelijk om de essentiële olie van het water te scheiden.
Koude persing is de meest gebruikte methode die gebruikt wordt voor het winnen van essentiële oliën uit citrusvruchten. Er wordt mechanische druk gebruikt om de oliën uit de schil te “persen”.  Alle citrusoliën van dōTERRA worden via koude persing gewonnen. Er wordt dus geen vruchtvlees of sap van het fruit gebruikt.
Essentiële olie zijn 50 tot 70 keer krachtiger dan kruiden. Bijvoorbeeld een druppel pepermuntolie van dōTERRA staat gelijk aan ongeveer 28 koppen pepermunt thee.

Waarom zijn essentiële olie zo effectief?

Simpel gezegd omdat er zoveel verschillende essentiële oliën zijn, elk samengesteld uit veel verschillende natuurlijke bestanddelen. Elk van deze bestanddelen hebben verschillende eigenschappen die de geest en het lichaam op vele manieren kunnen beïnvloeden.
Essentiële olie werkt samen met ons lichaam om de oorzaak op cellulair niveau aan te pakken.
Essentiële olie kunnen reacties in ons lichaam creëren en kunnen dan worden gebruikt om emotionele en fysieke welzijn te ondersteunen
Essentiële oliën zijn een onderdeel van een gezonde levensstijl en werken het best als je gezond eet, genoeg water en kruidenthee drinkt, je voldoende beweegt, je stress niveau op peil kan houden, voldoende slaapt en toxische stoffen kan verminderen.
De unieke chemische structuur van essentiële oliën zorgen ervoor dat ze direct in je huid trekken zodat je direct effect hebt als je ze opsmeert.

Hoe kan je de essentiële oliën gebruiken?

Om de essentiële olie effectief te laten werken kan je  ze op verschillende manieren gebruiken. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren hoe je de oliën kan gebruiken zodat  je zo goed mogelijk gebruik kan maken van de essentiële oliën.
Even voor de duidelijkheid voordat je verder leest; ik adviseer de volgende drie manieren hoe je essentiële olie kan gebruiken, alleen voor de oliën van dōTERRA. Ik heb het hier dus niet over andere merken oliën. Let goed op als je essentiële olie koopt want niet alle oliën worden op dezelfde manier gewonnen. Gebruik je verstand en lees altijd de labels op de flesjes voordat je ze koopt.

waarom essentiele olie
Aromatisch; simpel gezegd “ruik”. We kunnen onze oliën in een diffuser doen of in een aromatherapie -armband of ketting druppelen. Je kan direct  het flesje  ruiken. Je kan een druppel op je handen doen even wrijven en een kommetje van je handen maken, voor je mond en neus houden en rusit in en uit ademen.
Door de olie in de diffuser te doen verfris je de lucht en heeft het direct effect op je humeur.

Topisch; essentiële olie kan je veilig gebruiken voor een massage. Je kan de olie aanbrengen op je hoofd, voeten, borst, achter je oren, in je nek, op je polsen en op plekken waar je pijn hebt. Als je een gevoelige huid hebt, verdun de essentiële olie dan met Gefractioneerde kokosolie of gebruik de Touch lijn
Onder je voeten is een veel gebruikte manier om de olie te smeren. De olie wordt snel opgenomen in je lichaam door de grote hoeveelheid poriën voeten.

Innemen; veel oliën worden al eeuwenlang gebruikt in het eten. Je kan deze dan gebruiken om je gezondheid te verbeteren.
Je kan je eigen capsules maken door de olie in een veggie cap te druppelen of een druppel olie onder je tong te doen.
Voeg een druppel citrus olie toe aan je water (alleen in glas)
Begin met 1 druppel want de oliën zijn erg sterk van smaak

Kwaliteit van essentiële olie, CPTG (Certified Pure Therapeutische Graad)
Wat is dat nou weer?

CPTG staat voor Certified Pure Therapeutic Grade en is specifiek van dōTERRA.

Alle oliën van dōTERRA zijn CPTG
Alle oliën worden gewonnen via een wereldwijd netwerk van boeren die zonder chemicaliën werken en in het juiste klimaat groeien.
Alle oliën worden getest op puurheid en kwaliteit, zowel door de boeren, dōTERRA en een onafhankelijke partij.
Deze testen worden gedaan zodat we er zeker van kunnen zijn dat de oliën zuiver en puur zijn zonder synthetische toevoegingen, pesticide, etc.
Er is een duidelijk verschil tussen de geur van pure essentiële oliën en synthetische geuren
dōTERRA heeft een nieuwe standaard van kwaliteit en zuiverheid op de markt gebracht. Ze vinden kwaliteit, effectiviteit en veiligheid belangrijker dan winst.
Dat is redelijk uniek in de wereld en daarom heb ik voor de oliën van dōTERRA gekozen. Ik gebruik ze dagelijks zowel in mijn eten en drinken als lichamelijk en in de diffuser.

wat is een essentiële olie

Even kort over de veiligheid

Doe de essentiële oliën nooit in je ogen en in je oren!
Als een essentiële olie niet prettige voelt als je hem opgesmeerd hebt doe dan gelijk een draagolie op je huid (zoals gefractioneerde kokosolie, olijfolie, amandelolie, jojobaolie etc) Zelf gebruik ik het liefst de gefractioneerde kokosolie om mijn oliën te verdunnen. Deze kokosolie wordt snel door je huid opgenomen en laat geen vetlaag achter.
Begin altijd met kleine hoeveelheid en voel wat voor jou het beste werkt
Als volwassene kan je met 1-3 druppels beginnen
Citrusoliën zijn lichtgevoelig en kunnen huid irritaties geven. In de zomer als je de zon in gaat en je wilt citrusolie op je huid doen. doe dat dan 12 uur voordat je de zon ingaat
Olie en water mengen niet onthoud dat als je olie in bad of in je water doet. Voor in bad kan je een paar druppuls olie in het Epsom/Bad zout doen en dat in bad doen.
Gebruik geen plastic flessen met essentiële olie, alleen glas of rvs

Gratis workshops bij Xandéraa Nailcare & Essential Oils

voor workshopdata kan je contact opnemen via email of 0655105608